Bezpieczeństwo i jakość żywności w prawodawstwie Unii Europejskiej B 20
Celem tego artykułu jest omówienie europejskiego prawodawstwa w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności. Tematyka ta jest istotna zarówno dla producentów, jak i konsumentów wyrobów żywnościowych. Zamiarem autorki jest zaprezentowanie ram ustawodawczych Unii Europejskiej, których zasadniczym założeniem jest określenie odpowiedzialności na różnych etapach procesu wytwarzania i dystrybucji żywności. Ponadto w tekście zaprezentowane zostały normy nadzorujące higienę paszy i żywności oraz zdrowia zwierząt, jak również standardy kontrolne przeciwdziałające skażeniu środków spożywczych substancjami zewnętrznymi oraz normalizujące sposoby etykietowania wyrobów żywnościowych i paszowych. W artykule:
- Podstawowe założenia prawa żywnościowego unii europejskiej
- Pakiet rozporządzeń higienicznych
- Higiena środków spożywczych
- Higiena żywności pochodzenia zwierzęcego
- Organizacja urzędowych kontroli artykułów spożywczych pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi
- Kontrole urzędowe zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami zdrowia i dobrostanu zwierząt
Zostań subskrybentem publikacji ISO w praktyce