Bezpieczeństwo i jakość żywności w prawodawstwie Unii Europejskiej B 20

Celem tego artykułu jest omówienie europejskiego prawodawstwa w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności. Tematyka ta jest istotna zarówno dla producentów, jak i konsumentów wyrobów żywnościowych. Zamiarem autorki jest zaprezentowanie ram ustawodawczych Unii Europejskiej, których zasadniczym założeniem jest określenie odpowiedzialności na różnych etapach procesu wytwarzania i dystrybucji żywności. Ponadto w tekście zaprezentowane zostały normy nadzorujące higienę paszy i żywności oraz zdrowia zwierząt, jak również standardy kontrolne przeciwdziałające skażeniu środków spożywczych substancjami zewnętrznymi oraz normalizujące sposoby etykietowania wyrobów żywnościowych i paszowych. W artykule:

  • Podstawowe założenia prawa żywnościowego unii europejskiej
  • Pakiet rozporządzeń higienicznych
  • Higiena środków spożywczych
  • Higiena żywności pochodzenia zwierzęcego
  • Organizacja urzędowych kontroli artykułów spożywczych pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi
  • Kontrole urzędowe zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami zdrowia i dobrostanu zwierząt

Jeśli jesteś subskrybentem publikacji ISO w praktyce
zaloguj się

Adres e-mail lub login:

Hasło:

Nie pamiętam hasła

Zapomniałeś hasła ?

kliknij tutaj

Zostań subskrybentem publikacji ISO w praktyce

ZOBACZ OFERTĘ